Isosisarustoiminta

Isosisarustoiminta

Isosisarustoiminta on ammatillisesti ohjattua vapaaehtoistoimintaa, jonka tavoitteena on tarjota peruskouluikäiselle lapselle tai nuorelle luotettava aikuinen kaveri tueksi ja iloksi arkeen. Sisarusparit tapaavat toisiaan 1-4 kertaa kuukaudessa. Toiminnan lähtökohtana on muodostaa sisaruspareja, jotka tekevät yhdessä heille mieluisia juttuja. He voivat viettää aikaa yhdessä esimerkiksi jutellen, kokkaillen, käymällä uimassa/avannossa, jätskillä, kirjastossa, elokuvissa, kirpparikierroksella, tai mitä ikinä keksivätkään. Isosisarustoiminta on itsessään ilmaista mutta kumpikin osapuoli maksaa tapaamisista syntyneet omat kulunsa, esimerkiksi elokuvaliput. Rohkaisemme kuitenkin sisaruspareja viettämään yhteistä aikaa maksuttomien/edullisten aktiviteettien parissa. Ohjaajat muodostavat Pikkusisarus-Isosisarusparit molempien toiveet ja tarpeet huomioiden ja ovat tukena toiminnan käynnistämisessä sekä aina tarvittaessa toiminnan kuluessa.

Pikkusisarus on kuka tahansa peruskouluikäinen lapsi tai nuori, joka haluaa Isosisaruksen ystäväksi ja arjen tueksi. Isosisarusta haetaan yhdessä huoltajan kanssa. Isosisarushakemus löytyy täältä. Vaikka Sisarustoiminta koostuu pääasiassa kahdenkeskeisistä tapaamisista, voivat parit tavata toisiaan Sisarusparien yhteisissä tapahtumissa sekä Tyttöjen- ja Poikien Tupien avoimissa aukioloissa.

Isosisarus on vähintään 18 -vuotias vapaaehtoistyöstä kiinnostunut aikuinen, joka on käynyt Joensuun Setlementti ry:n Isosisaruskurssin ja hänellä itsellään on voimavaroja ja halua toimia tukena lapselle tai nuorelle. Isosisaruksena toiminen ei vaadi erityistaitoja. Isosisarus saa vapaaehtoisena toimimiseen ohjausta ja tukea Isosisarustoiminnasta vastaavilta ohjaajilta. Isosisarustoiminnan kautta vapaaehtoiset voivat löytää uusia ystäviä, sillä järjestämme Isosisaruksille virkistyspäiviä, vertaistapaamisia, jatkokoulutuksia sekä Sisarusparien päiviä. Isosisarustoimintaan tulee voida sitoutua vähintään vuodeksi, ja toimintaan mukaan lähteville tehdään rikostaustan selvitys lasten ja nuorten kanssa tehtävän vapaaehtoistoiminnan vuoksi.

Kiinnostuitko? Järjestämme Isosisaruskoulutuksia pari kertaa syksyisin ja keväisin. Linkki koulutusilmoittautumiseen löytyy täältä.

”Olen ollut mukana Setlementin Isosisarustoiminnassa ”isosiskona” puoli vuotta, tavaten 13-vuotiasta tyttöä pari kertaa kuussa yhdessä puuhaten ja aikaa viettäen. Isosisarustoiminta on universaalia ja ns. preventiivistä työtä, jonka piiriin pääsemiseksi riittää, että 7-16-vuotias kaipaa elämäänsä jotakuta uutta aikuista ”kaveria”. Me vapaaehtoistyöntekijät olemme koulutettuja ja saamme työnohjausta toimintaa pyörittäviltä ammattilaisilta säännöllisesti sekä aina sitä tarvitessamme.

Olen toiminnan myötä oppinut valtavasti niin itsestäni kuin siitä, millaisena 13-vuotias meidän maailmamme kokee. Koen etuoikeutena sen, että saan seurata pikkusisarukseni elämää ja olla osana sitä. Kaiken lisäksi meillä on miltei poikkeuksetta tosi hauskaa yhdessä. Olemme leiponeet, käyneet konserteissa, kahvitelleet, urheilleet, musisoineet ja käyneet piknikillä. Vapaaehtoistoiminta tuo omaankin elämääni lisää värejä, ja olen kokeillut kaikennäköisiä uusia juttuja, jotka olisivat muuten jääneet kokematta. Parhaat kokemukseni ovat olleet pieniä hetkiä, jolloin tuntuu siltä, että pystyn antamaan toisen elämään jotain iloa ja tukea. Suhteestamme on tullut minullekin tärkeä – usein se ei tunnu lainkaan vapaaehtoistyöltä.

Suosittelen vapaaehtoistoimintaa kaikille. Sitä on niin monenlaista, että jokaiselle varmasti löytyy omaan elämäntilanteeseen sopiva tapa osallistua, ja vapaaehtoisen omaa jaksamista ja kiinnostusta kuunnellaan tarkalla korvalla. Vapaaehtoistoiminta tuo uusia näkökulmia omaan elämään, virkistää ja antaa hyvän mielen. Lisäksi pääsee osaksi ihanaa yhteisöä, josta voi löytää mukavia uusia tuttavuuksia.” 

Isosisko, 19 v.