Skip to main content
Ajankohtaista

Joensuun Setlementin Tyttö- ja sateenkaarityö saa paikallista ja valtakunnallista tunnustusta

Tällä viikolla saimme iloista viestiä Plan International Suomelta; Joensuun Setlementin Tyttöjen Tupa ja sateenkaarinuorten Moninaisuus meissä -toiminta ovat ehdolla valtakunnallisen tyttöpalkinnon saajaksi! Tämän vuoden keväällä Moninaisuus meissä -toiminta oli ehdolla Pohjois-Karjalan SETA ry:n sateenkaaritassu-tunnustuksen saajaksi. Olemme erityisesti otettuja siitä, että juuri kävijämme arvostavat työtämme, ja ovat halunneet tuoda sen paikallisesti ja valtakunnallisesti esille.

 

Yhdistyksemme nuorisotyö on kaikkein pitkäaikaisinta toimintaamme. Aloitimme Tyttöjen Tupa -toiminnalla vuonna 2013 ja Moninaisuus meissä syntyi kävijöidemme tarpeesta sateenkaarevalle ja turvalliselle kohtaamispaikalle vuonna 2021. Tuvilla kävijät ovat 12-22 vuotiaita erityistä sosiaalista tukea tarvitsevia nuoria. Toimintamme tarkoituksena on lisätä nuorten yhteisöllisyyttä, toimijuutta ja osallisuutta.

 

Nuorisotiimimme työote on sosiaalisesti innostava ja sukupuolisensitiivinen. Tuvat ovat turvallisemman tilan kohtaamispaikkoja, jonne jokainen toiminnan kohderyhmään kuuluva on tervetullut juuri omana itsenään. Korona-ajan myötä olemme huomanneet, että monen nuoren kynnys vuorovaikuttaa ja osallistua on kasvanut; ahdistus ja yksinäisyys ovat usealle nuorelle arkea, näköalattomuus omasta tulevaisuudesta on lisääntynyt. Tuvilla ammattitaitoiset ohjaajat kohtaavat nuoret yksilöinä ja nuoret saavat vertaistukea toisista nuorista. He myös kokevat merkityksellisyyttä, kun saavat antaa vertaistukea toisille. Muutettuamme nykyisiin toimitiloihimme pari vuotta sitten saimme ”ohjaushuoneen”, joka mahdollistaa nuoren ja ohjaajan kahdenkeskiset keskustelut silloin, kun ryhmätilanteet tuntuvat liian kuormittavilta.

 

Toimintamme palautteissa korostuu usein se, että Tupa-tilamme koetaan turvallisena ja kävijät kokevat itsensä kunnioitetuksi omana itsenään. Nuoret kertovat, että Tupien myötä he kokevat kuuluvansa itselle mieluiseen yhteisöön ja heidän oma-aloitteisuutensa on lisääntynyt toiminnan ansiosta. Yksinäisyyden tunteet ovat vähentyneet ja ryhmään kuulumisen tunteet kasvaneet. Nuoret ovat päässeet luomaan aitoja ystävyyksiä ja harjoittelemaan kaveritaitoja, jotka valmistavat heitä opintoihin ja työelämään, ja mikä tärkeintä; omaan itsenäiseen aikuisuuteen.

 

Koska toimintamme on osallistuvaa ja kävijöidemme tarpeista lähtevää, nuoret arvostavat sitä, että he ovat voineet aktiivisesti vaikuttaa toiminnan suunnitteluun Tupaneuvostojen kautta. Näin edesautamme sitä, että nuoret saavat ensikosketuksen yhteisölliseen vaikuttamiseen.

 

Eräs nuori kuvasi tänä keväänä Tupiamme seuraavasti: ”Ilmapiiri on turvallinen. Kaikki otetaan mukaan ja kaikki saavat jakaa omia kokemuksia. Ohjaajat ovat turvallisia. Ketään ei jätetä ulkopuolelle”.

 

Nuorisotyön tiimiimme kuuluvat Koordinaattori Teemu, Tyttötyön kehittäjä Iida ja Poikatyön kehittäjä Miiro. He ovat inhimillisen kohtaamisen ammattilaisia, ja rautaisia sukupuolisensitiivisen työn asiantuntijoita, jotka jakavat osaamistaan myös valtakunnallisissa verkostoissa. Nuorisotyömme rahoitus tulee Sosiaali- ja terveysministeriön erityisavustuksista. Kuten uutisissa on läpi vuoden toistunut; juuri nämä toiminnot ovat järjestöleikkauksien kohteena. Nyt onkin tärkeää, että järjestölähtöistä, ruohonjuuritason kohtaavaa työtä tuodaan esille, ja sen merkitys osana ennaltaehkäiseviä ja jopa korjaavia palveluita tunnistetaan ennen kuin siitä lyhytnäköisesti leikataan.