Skip to main content
Ajankohtaista

Sukupuolisensitiivinen, sosiaalinen nuorisotyö sukupuolten tasa-arvon sekä tyttöjen oikeuksien edistäjänä

Joensuun Setlementin Tyttöjen Tupa -toiminta ja Moninaisuus Meissä -nuortenillat ovat ehdolla Planin tyttöpalkinnon voittajaksi. Plan International Suomi myöntää tänä vuonna ensimmäistä kertaa tyttöpalkinnon merkittävälle tyttöjen oikeuksien edistäjälle. Olemme ehdokkuudesta onnellisia ja ylpeitä. Sekä Tyttöjen Tupa -toimintaa, että Moninaisuus Meissä -nuorteniltoja voi tarkastella monenlaisista näkökulmista, mutta tässä tekstissä katse tarkennetaan erityisesti siihen, kuinka tasa-arvon sekä tyttöjen oikeuksien edistäminen näkyy kyseisissä toiminnoissa. (Tästä lähtien tässä tekstistä molemmista toiminnoista puhuttaessa käytetään käsitettä “Tuvat”.)

Tupien tasa-arvotyön keskiössä on kaiken toiminnan läpileikkaava sukupuolisensitiivisyys. Sukupuolisensitiivinen työote on samaan aikaan arvo, asenne sekä ajattelu- ja toimintatapa. Olennaisessa osassa sukupuolisensitiivisyydessä on sen tiedostaminen, kuinka sukupuoli ja muut ihmisyyden piirteet vaikuttavat ihmiseen: tämän kasvuun, kehitykseen ja hyvinvointiin. Ne vaikuttavat siihen, kuinka ihminen kohdataan ja kuinka häntä kohdellaan; ne vaikuttavat hänelle elämässä avautuviin mahdollisuuksiin sekä toisaalta siihen, millaisten mahdollisuuksien ulkopuolelle hän jää. Tämän tiedostaminen näkyy ja kuuluu kaikessa, mitä Tuvilla tapahtuu lähtien siitä, kuinka toiminnasta viestitään ja kuinka työntekijät kohtaavat Tuville saapuvat nuoret. Se näkyy Tupien toiminnassa ja aktiviteeteissa; teemoissa, joita käsittelemme; aiheissa, joista keskustelemme; menetelmissä ja välineissä, joita käytämme sekä tilassa, jossa olemme.

Tyttöjen Tupa on turvallisempi tila ja kohtaamispaikka tytöille, jokaisen itsemäärittelyä kunnioittaen ja sukupuolen moninaisuus huomioiden. Tyttöjen Tuvalla erityisen tarkastelun kohteena ovat tyttöyteen (sekä oletettuun tyttöyteen) liittyvät ilmiöt; haasteet, esteet, vahvuudet sekä ihanuudet. Käsittelemme esimerkiksi ulkonäköpaineita, laihduttamiskulttuuria ja kehorauhaa. Keskustelemme omista rajoistamme, turvataidoista sekä turvallisista ja turvattomista suhteista. Harjoittelemme tunteidemme ilmaisemista ja jämäkkyyttä. Puhumme kohtaamastamme vähättelystä sekä oletuksista, joihin olemme törmänneet; niistä, jotka kahlitsevat kuten myös niistä, jotka tuntuvat oikeastaan tutulta, turvalliselta ja omalta. Käsittelemme sosiaalisia rooleja, joita erilaisissa tilanteissa otamme ja joita meille asetetaan, sopivat ne meille tai ei. Puhumme myös siitä, miltä tuntuu, kun mikään tyttöyteen liitetystä ei tunnu omalta ja koko sukupuolijärjestys tuntuu keinotekoiselta ja väkinäiseltä. Kaikilla on ainutlaatuinen ja oma suhde sukupuoleensa (sekä oletettuun sukupuoleensa), mutta vertaisuus on Tupien toiminnassa tärkeässä osassa: se mahdollistaa turvallisen tilan jakamiseen ja toisinaan myös tiukempien solmujen aukaisemiseen.

Moninaisuus Meissä -nuortenilta on turvallisempi tila ja kohtaamispaikka sateenkaarinuorille sekä sateenkaariteemoista kiinnostuneille nuorille ja täällä keskiössä ovat luonnollisest sateenkaarevuuteen liittyvät teemat. “Monskussa” keskustelemme erilaisista identiteeteistä ja sen löytämiseen liittyvistä tunteista ja kokemuksista. Käsittelemme kehodysforiaa, homo- ja transfobiaa sekä sen kohtaamiseen liittyvää pelkoa. Käsittelemme sateenkaarevaa mediaa ja taidetta; jaamme sateenkaarevia kirja- sarja- ja elokuvavinkkejä. Teemme sateenkaarevaa taidetta! Jaamme vertaiskokemuksia kaapista ulos tulemisesta; rikkovia ja turvattomia -, mutta toisaalta myös turvallisia, koskettavia, parantavia ja lohdullisia kokemuksia. Turvallinen tila myös kipeämpien kokemusten ja tunteiden jakamiseen on tärkeää, mutta toisaalta on aivan yhtä tärkeää puhua siitä, mitä kaikkea aivan erityisen ihanaa, valoisaa ja kaunista sateenkaarevuuteen liittyy.

Tuvat tarjoavat kävijöilleen mahdollisuuden kokea kuuluvansa ja olevansa merkittävä osa itselle tärkeää, turvallista yhteisöä. Turvallisemman tilan toteutumisesta pidämme erityisen hyvää huolta: niin työntekijöinä kuin Tupien yhteisönäkin teemme jatkuvaa työtä sen eteen, että kaikenlaisilla Tupien kävijöillä olisi tilassa ja yhteisössä hyvä, turvallinen ja arvostettu olo omana itsenään. Aito, kuunteleva, kunnioittava kohtaaminen on kaiken ytimessä; niin ohjaajan ja nuoren välisessä vuorovaikutuksessa kuin siinä, mihin nuorten välistä vuorovaikutusta ohjataan. Tuvilla kaikenlaiset (itseään ja muita kunnioittavat) tavat olla ja ilmaista itseään ovat yhtä arvokkaita ja oikein. Tämä antaa myös hyvän alustan dialogisuudelle sekä aidolle vuorovaikutukselle; niin kuulemiselle kuin kuulluksi ja ymmärretyksi tulemiselle. Toisaalta se toimii myös nuorten omaa osallisuutta ja oman elämän toimijuutta vahvistavana voimana myös Tupien ulkopuolella.

Sukupuoleen, sateenkaarevuuteen (ja muihin ihmisyyden piirteisiin) liittyvien vaikutusten huomioiminen sekä hyväksyvän, turvallisen tilan luominen ei siis pelkästään riitä. Erilaisia normeja tarkastellaan ja niistä keskustellaan, mutta kaikkia rohkaistaan toteuttamaan ja ilmaisemaan itseään juuri omalta tuntuvalla tavalla. Tärkeässä osassa ovat nuoren oman minäkuvan ja itsetunnon vahvistaminen sekä omannäköisen elämän rakentamiseen rohkaiseminen. Tavoitteenamme on luoda edellytyksiä sille, että nuori voisi kasvaa persoonana omilla ehdoillaan ja näin toteutua täydesti omassa potentiaalissaan. Tämä on edellytys yksilön hyvinvoinnille, mutta myös laajemmin yhdenvertaisuuden, sukupuolten tasa-arvon ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden toteutumiselle.

 

Iida Kärkkäinen
Tyttötyön kehittäjä

 

Lisätietoa sukupuolisensitiivisyydestä sekä muista sukupuolisensitiivisen sosiaalisen nuorisotyön yksiköistä: https://loistosetlementti.fi/sukupuolisensitiivisyys/perusteet/