Skip to main content

Isosisarustoiminta

Joensuun Setlementin Isosisarustoiminta

Isosisarustoiminta on ammatillisesti ohjattua vapaaehtoistoimintaa, jonka tavoitteena on tarjota peruskouluikäiselle lapselle tai nuorelle luotettava aikuinen kaveri tueksi ja iloksi arkeen. Sisarusparit tapaavat toisiaan 1-4 kertaa kuukaudessa. Toiminnan lähtökohtana on muodostaa sisaruspareja, jotka tekevät yhdessä heille mieluisia juttuja. He voivat viettää aikaa yhdessä esimerkiksi jutellen, kokkaillen, käymällä uimassa/avannossa, jätskillä, kirjastossa, elokuvissa, kirpparikierroksella, tai mitä ikinä keksivätkään. Isosisarustoiminta on itsessään ilmaista mutta kumpikin osapuoli maksaa tapaamisista syntyneet omat kulunsa, esimerkiksi elokuvaliput. Rohkaisemme kuitenkin sisaruspareja viettämään yhteistä aikaa maksuttomien/edullisten aktiviteettien parissa. Ohjaajat muodostavat Pikkusisarus-Isosisarusparit molempien toiveet ja tarpeet huomioiden ja ovat tukena toiminnan käynnistämisessä sekä aina tarvittaessa toiminnan kuluessa.

Pikkusisarus on kuka tahansa peruskouluikäinen lapsi tai nuori, joka haluaa Isosisaruksen ystäväksi ja arjen tueksi. Isosisarusta haetaan yhdessä huoltajan kanssa. Isosisarushakemus löytyy tämän sivuston lopusta. Vaikka Sisarustoiminta koostuu pääasiassa kahdenkeskeisistä tapaamisista, voivat parit tavata toisiaan Sisarusparien yhteisissä tapahtumissa sekä Tyttöjen- ja Poikien Tupien avoimissa aukioloissa.

Isosisarus on vähintään 18-vuotias vapaaehtoistyöstä kiinnostunut aikuinen, joka on käynyt Joensuun Setlementti ry:n Isosisaruskurssin ja hänellä itsellään on voimavaroja ja halua toimia tukena lapselle tai nuorelle. Isosisaruksena toiminen ei vaadi erityistaitoja. Isosisarus saa vapaaehtoisena toimimiseen ohjausta ja tukea Isosisarustoiminnasta vastaavilta ohjaajilta. Isosisarustoiminnan kautta vapaaehtoiset voivat löytää uusia ystäviä, sillä järjestämme Isosisaruksille virkistyspäiviä, vertaistapaamisia, jatkokoulutuksia sekä Sisarusparien päiviä. Isosisarustoimintaan tulee voida sitoutua vähintään vuodeksi, ja toimintaan mukaan lähteville tehdään rikostaustan selvitys lasten ja nuorten kanssa tehtävän vapaaehtoistoiminnan vuoksi.

Kiinnostuitko? Järjestämme Isosisaruskoulutuksia pari kertaa syksyisin ja keväisin. Linkki koulutusilmoittautumiseen löytyy täältä.

Isosisaruksille

Oletko yli 18-vuotias ja haluaisit antaa aikaasi lapsille ja nuorille? Voit tavata pikkusisarusta esim. pari tuntia viikossa tai vaikka kerran kuukaudessa. Pikkusisaruksen kanssa voi jutella, pelata tai vaikka käydä kävelyllä. Voitte sopia keskenään mieluisaa tekemistä tapaamisille. 

Jos olet kiinnostunut, täytäthän hakemuslomakkeeseen tarvittavat hakemustiedot. Niin olemme yhteydessä sinuun isosisaruskoulutukseen liittyen.

Pikkusisaruksille ja huoltajille

Isosisarusta voi hakea kuka tahansa peruskouluikäinen lapsi tai nuori, joka kokee tarvitsevansa ja haluavansa Isosisaruksen. Isosisarusta haetaan yhteistyössä huoltajan kanssa. Lisätietoa Isosisarustoiminnasta löydät tämän sivuston yläosasta. Isosisarushakemuksen löydät tältä sivulta sähköisenä lomakkeena sekä tulostettavana pdf-tiedostona.

Sisarusparien yhdistämisprosessissa otetaan huomioon Pikkusisarusten ja Isosisarusten toiveet, tarpeet, persoonallisuudet ja kiinnostuksen kohteet. Tavoitteena on löytää Pikkusisarukselle mahdollisimman sopiva Isosisarus. Molemmat osapuolet sitoutuvat säännöllisiin tapaamisiin ja toimintaan vähintään vuodeksi eteenpäin. Toiminnanohjaajat auttavat parin alkuun, jonka jälkeen sisarusparit (ja huoltajat) sopivat itsenäisesti tapaamisista. Pikkusisarukset ja huoltajat voivat olla yhteydessä toiminnanohjaajiin aina, jos toiminnassa ilmenee kysymyksiä tai tuen tarvetta.

Täytäthän oheiselle lomakkeelle tarvittavat hakemustiedot. Kun olemme vastaanottaneet hakemuksen, olemme yhteydessä huoltajaan tai yhteyshenkilöön. Kutsumme Pikkusisaruksen ja huoltajan tai yhteyshenkilön tapaamiseen, jotta voimme tutustua paremmin Pikkusisarukseen ja hänen perheeseensä. Hakemuksen voi täyttää myös tapaamisen yhteydessä. Pyrimme löytämään Isosisaruksen mahdollisimman pian, mutta huomioithan, että odotusaika riippuu mm. koulutusajankohdista sekä koulutettavien Isosisarusten määrästä. Otamme yhteyttä, kun koulutettavista Isosisaruksista löytyy sopiva vapaaehtoinen. Vastaamme mielellämme kysymyksiin toiminnasta!

Pikkusisarus, huoltaja tai yhteyshenkilö voi hakea Isosisarusta sivun lopusta löytyvän lomakkeen täyttämällä tai lataamalla ja lähettämällä sähköpostilla tai kirjeitse Annikalle, Miirolle tai Katille tulostettavan Isosisarushakemuksen.

Yhteistyötahoille

Teemme yhteistyötä eri verkostojen kanssa ja haluamme toimia yhdessä yhteisten asiakkaidemme hyväksi. Isosisarusta kaipaava lapsi tai nuori ja hänen perheensä voivat hakea Isosisarusta yhteistyössä esimerkiksi sosiaali- tai perhetyöntekijän kanssa. Työntekijä voi täyttää Pikkusisaruksille tarkoitetun verkkolomakkeen, joka löytyy sivun alalaidasta. Kutsumme verkostoja mielellämme myös tutustumaan toimintaamme tai tulemme kertomaan toiminnasta yksikköönne. Mikäli teillä on kysyttävää tai esimerkiksi yhteistyöehdotuksia, ottakaa rohkeasti yhteyttä!

”Olen ollut mukana Setlementin Isosisarustoiminnassa ”isosiskona” puoli vuotta, tavaten 13-vuotiasta tyttöä pari kertaa kuussa yhdessä puuhaten ja aikaa viettäen. Isosisarustoiminta on universaalia ja ns. preventiivistä työtä, jonka piiriin pääsemiseksi riittää, että 7-16-vuotias kaipaa elämäänsä jotakuta uutta aikuista ”kaveria”. Me vapaaehtoistyöntekijät olemme koulutettuja ja saamme työnohjausta toimintaa pyörittäviltä ammattilaisilta säännöllisesti sekä aina sitä tarvitessamme.

Olen toiminnan myötä oppinut valtavasti niin itsestäni kuin siitä, millaisena 13-vuotias meidän maailmamme kokee. Koen etuoikeutena sen, että saan seurata pikkusisarukseni elämää ja olla osana sitä. Kaiken lisäksi meillä on miltei poikkeuksetta tosi hauskaa yhdessä. Olemme leiponeet, käyneet konserteissa, kahvitelleet, urheilleet, musisoineet ja käyneet piknikillä. Vapaaehtoistoiminta tuo omaankin elämääni lisää värejä, ja olen kokeillut kaikennäköisiä uusia juttuja, jotka olisivat muuten jääneet kokematta. Parhaat kokemukseni ovat olleet pieniä hetkiä, jolloin tuntuu siltä, että pystyn antamaan toisen elämään jotain iloa ja tukea. Suhteestamme on tullut minullekin tärkeä – usein se ei tunnu lainkaan vapaaehtoistyöltä.

Suosittelen vapaaehtoistoimintaa kaikille. Sitä on niin monenlaista, että jokaiselle varmasti löytyy omaan elämäntilanteeseen sopiva tapa osallistua, ja vapaaehtoisen omaa jaksamista ja kiinnostusta kuunnellaan tarkalla korvalla. Vapaaehtoistoiminta tuo uusia näkökulmia omaan elämään, virkistää ja antaa hyvän mielen. Lisäksi pääsee osaksi ihanaa yhteisöä, josta voi löytää mukavia uusia tuttavuuksia.”

Isosisko, 19 v.

Isosisarushakemus
1
2