Skip to main content

Tupatoiminta

Joensuun Setlementin Tupatoiminta

Joensuun Setlementin Tupa sijaitsee toimitiloissamme osoitteessa Siltakatu 10 A 13, 5. krs. Tupa on olohuonemainen viihtyisä ja turvallisempi tila, jonne jokainen on tervetullut omana itsenään. Järjestämme maanantaisin Poikien Tupia, tiistaisin Tyttöjen Tupia ja torstaisin Moninaisuus meissä -sateenkaarinuorten iltoja. Tupien ikäryhmää ovat pääasiassa 12-22-vuotiaat nuoret. Katso tarkemmat kuvaukset Tupien omilta sivuilta. Joka toinen kuukausi järjestämme toiminnallisia Teematupia.

Tupatoiminta on osa sosiaalista ja sukupuolisensitiivistä nuorisotyötämme. Haluamme tukea jokaista nuorta löytämään oman potentiaalinsa omana ainutlaatuisena itsenään, vahvistaa minäkuvaa ja itsetuntoa sekä tunne- ja vuorovaikutustaitoja. Haluamme mahdollistaa yhteisöön kuulumisen kokemuksia, vähentää yksinäisyyttä sekä eriarvoisuutta. Tupatoiminta on kävijöidensä näköistä; suunnittelemme siis yhdessä, millaista ohjelmaa Tuvalla järjestetään ja millaisia teemoja Tupailloissa käsitellään. Tupiin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen (poikkeuksena Teematorstai) ja voit viipyä Tuvalla sinulle sopivan ajan. Klo 16 tarjoamme välipalaa ja pidämme kuulumiskierroksen, jonka jälkeen on vuorossa päivän ohjelma/teema. Voit osallistua aina itsellesi sopivalla tavalla ja kaikki tekeminen on vapaaehtoista ja ilmaista.

Olet lämpimästi tervetullut tutustumaan Tupiin, joko yksin tai vaikkapa vanhemman tai muun luotettavan aikuisen kanssa. Voimme sopia myös aukioloaikojen ulkopuolisen tutustumiskäynnin Tupatilaan.

 

Tarkempia saapumisohjeita meille:

Setlementin oranssilla logolla varustettu ovi löytyy Burger Kingin ja apteekin välistä. Tule hissillä tai portaita pitkin 5. kerrokseen ja soita ovikelloa, toivotamme sinut tervetulleeksi.

Katutasosta löytyy pyörätuoliluiska ja hissiin mahtuu pyörätuoli. Jos tarvitset apua rampissa, soita meille (katso yhteystiedot).

Pyrimme huomioimaan toiminnassamme erilaiset toimintarajoitteet ja erityistarpeet. Kerrothan siis meille rohkeasti, miten voisimme mahdollistaa juuri sinulle sopivan tavan olla mukana toiminnassamme. Tupatilaan kuuluu esimerkiksi hiljainen tila, johon voi vetäytyä rauhassa, jos tarvitset välillä omaa rauhaa ja tilaa.

 

Tervetuloa!

Poikien Tupa

Poikien Tupa on viihtyisä ja turvallinen tila, jossa pojiksi itsensä identifioivat 12-22-vuotiaat nuoret pääsevät viettämään aikaa, tutustumaan uusiin ihmisiin sekä tekemään mielekkäiksi kokemiaan asioita. Poikien Tuvalla kaikilla pojilla on tilaa olla, kuulua ja näkyä. Poikien Tupa on auki maanantaisin klo 15-19. Tupaa ohjaa Setlementin poikatyöntekijä Miiro, joka on aina läsnä kuuntelemassa, tukemassa ja järjestämässä ohjelmaa. Poikien Tupa on kävijöidensä näköinen, eli Tuvan ohjelma suunnitellaan yhdessä Tuvalla käyvien nuorten kanssa. Tupa on myös rento ja syrjinnästä vapaa olohuone, jossa toimintaan saa osallistua aina omannäköisesti.  Vaikka Tupa on tila, jossa nuoret voivat keskustella muun muassa kasvamiseen, sosiaalisiin suhteisiin ja sukupuoleen liittyvistä asioista, tärkeintä on Tuvalla viihtyminen! Käy kurkkaamassa Poikien Tuvan tulevat ohjelmat Instagramista @poikientupa.

Poikien Tuvalla kaikki ovat samanarvoisia! Ajattelemme, että ei ole vain yhtä oikeaa tapaa olla poika. Tuvalle ovat tervetulleita myös he, jotka vielä pohtivat omaa sukupuoltaan. Tuvan tiloihin ja toiminta-ajatukseen on mahdollista tulla tutustumaan etukäteen aukioloaikojen ulkopuolella joko yksin tai ryhmänä. Sovithan tutustumiskäynnistä etukäteen ohjaajan kanssa.

Tyttöjen Tupa

”Täällä voit olla rohkeasti oma itsesi, tulla sellaisena kuulluksi ja nähdyksi.”

Tyttöjen Tupa on avoin ja turvallinen tila tytöiksi itsensä identifioiville. Tyttöjen Tupa on auki tiistaisin klo 15-19 (12-22-vuotiaille). Tyttöjen Tuvan toiminta on kävijöidensä näköistä; se perustuu Tuvan kävijöiden toiveisiin ja tarpeisiin. Tyttöjen Tuvan kävijänä olet tekemässä Tyttöjen Tupaa, osana Tuvan yhteisöä. Tyttöjen Tupa järjestää myös pienryhmätoimintaa sekä tapahtumatoimintaa. Aukioloista ja pienryhmistä löydät lisää tietoa alasivuilta. Tyttöjen Tuvan toiminnan kautta halutaan vahvistaa toiminnan piirissä olevien itsetuntoa ja myönteistä minäkuvaa, tunne- ja vuorovaikutustaitoja, ja mahdollistaa tuen saaminen oman elämän kysymyksiin silloin, kun sille on tarvetta. Tuvalta voit löytää porukan, johon kuulua, juttuseuraa ja vaikkapa uusia kavereita.

Meitä tyttöjä on niin paljon erilaisia, kuin on tyttöjäkin, eikä ole oikeaa tapaa olla tyttö. Se on meistä mahtavaa. Olemme kaikki erilaisia ja kaikki samanarvoisia. Tyttöjen Tuvan toiminnassa on tärkeää, että jokainen kokee tulevansa ainutlaatuisena omana itsenään kuulluksi ja nähdyksi. Toimintaamme ovat tervetulleita myös sukupuolettomat tai sukupuoltaan pohtivat; he, jotka kokevat Tyttöjen Tuvan itselleen mukavaksi ja turvalliseksi paikaksi.

Teematuvat

Tupien yhteisiä Teematupia järjestetään joka toinen kuukausi. Teematupiin ovat tervetulleita kaikki 9-22-vuotiaat kävijät sukupuolen kokemuksesta riippumatta. Teematupa onkin hyvä mahdollisuus muissa Tupatoiminnoissa käyvien nuorten keskinäiselle kohtaamiselle ja yhteiselle tekemiselle. Tai ehkä juuri Teematupa on se sinun juttusi, tänne kun ovat tervetulleita myös 9-12-vuotiaat kävijät (muut toiminnot kohdennettu 12-22-vuotiaille). Myös Isosisarus-Pikkusisarus-parit ovat tervetulleita tapaamaan toisiaan Teematupiin.

Teematuvilla on joka kerralla jotain toiminnallista tekemistä. Vuonna 2024 Teematuvilla on lajikokeiluja, joiden kautta nuoret voivat kokeilla erilaisia harrastemahdollisuuksia. Kuten muissakin Tupatoiminnoissa, myös Teematuvalla pyritään luomaan turvallista tilaa, jossa jokaisen kävijän olisi hyvä olla, ja jossa jokainen kokisi kuuluvansa Tuvan yhteisöön. Teematupia ohjaavat Poikien Tuvan työntekijä Miiro ja Tyttöjen Tuvan työntekijä Iida. Teematuvan ohjelmaan liittyvissä kysymyksissä ota yhteyttä Miiroon.

Moninaisuus Meissä

Moninaisuus Meissä on kohtaamispaikka ja turvallisempi tila sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöön kuuluville, sukupuoli- ja/tai seksuaali-identiteettiään pohdiskeleville sekä sateenkaariteemoista kunnioittavasti kiinnostuneille 12—22-vuotiaille nuorille.

Moninaisuus Meissä – iltoja vietämme torstaisin klo 15-19 Joensuun Setlementin Tuvalla. Jokaisella kerralla on jokin Instagram-tilillä ennakkoon ilmoitettu teema, mutta iltojen pääpaino on juttelemisessa ja yhdessäolossa turvallisessa ja hyväksyvässä ympäristössä. Ohjelma suunnitellaan kävijöiden toiveiden ja tarpeiden mukaan.

Järjestettyyn ohjelmaan saa aina osallistua itselleen hyvältä tuntuvalla tavalla, vaikka vain sivusta seuraten. Voit osallistua koko iltaan tai tulla osaksi aikaa, ennakko-ilmoittautumista ei tarvita.

Lämpimästi tervetuloa!