Skip to main content
Yleinen

Kohtaamisia Setlementtipäivillä Turussa

By 16.12.2019Ei kommentteja

Syksyn Setlementtipäivät pidettiin 20.-22.11.2019 Turussa. Setlementtipäivät on kaksi kertaa vuodessa järjestettävä setlementtitoimijoiden koulutus- ja kehittämistapahtuma. Tällä kertaa teemaksi oli valikoitunu Kentältä korkealle! Kohtaamisen kautta setlementtilaatua. Joensuun Setlementiltä päiville osallistuivat toiminnanjohtaja Katja ja seniorityön projektityöntekijä Riitta.

Päivien puheenvuorot käsittelivät esimerkiksi ratkaisukeskeistä näkökulmaa työyhteisön kehittämiseksi (KM, kouluttajapsykoterapeutti, työnohjaaja Maiju Ahola), itsemyötätuntoa oman jaksamisen kulmakivenä (työterveyspsykologi Ronnie Grandell), Yksinäisyyttä – miksi yksinäisyys satuttaa ja sairastuttaa ja millä keinoin sitä voitaisiin vähentää? (opetusneuvos Nina Junttila) ja kuormittavia elämäntapahtumia, reaktiota ja selviytymistä (sosiaalityön emeritusprofessori Leo Nyqvist).

Puheenvuoroissa korostuivat monet sellaiset teemat, joihin setlementeissä ja järjestöissä yleisemminkin, törmätään: ulkopuolelta meitä haastava paine kilpailla ja suorittaa koko ajan enemmän, heikompiosaisten jäämistä yhteiskunnan rakenteiden varjoihin, auttajien jaksamista ja toisaalta arvolähtöisen toiminnan erityisyyttä sekä kykyä löytää ja kohdata ihmisiä, jotka muuten jäisivät kohtaamatta. 

Lisäksi aikaa oli varattu vapaamuotoiselle verkostoitumiselle ja toisiin setlementtitoimijoihin tutustumiselle. Setlementtityötä tehdään 45 paikallissetlementin voimin ympäri Suomen. Työtä tehdään eri-ikäisten ja erilaisista taustoista tulevien ihmisten kanssa. Työmuotoina setlementeissä ovat lapsi- ja nuorisotyö, kansalaistoiminta, seniori- ja vanhustyö, opinto- ja kulttuuritoiminta, monikulttuurinen työ sekä asumisen palvelut. Päivien aikana ymmärsi hyvin konkreettisesti, kuinka merkittävää ja laajaa toimintaa setlementtiliikkeellä ympäri Suomen on. Tällä Joensuussa ollaan vielä aika alussa, kun vertaa lähes sata vuotta toimintaa pyörittäneisiin setlementteihin, mutta toisaalta uutta luova, joustava ja hyvin kansalaislähtöinen toimintatapamme tuottaa jatkuvasti onnistumisia ja inhimillistä hyvää Joensuun seudulle. 

Seuraavat Setlementtipäivät järjestetään ensi huhtikuussa Itä-Suomessa, Puijolan Setlementissä Kuopiossa. Nähdään siellä!