Skip to main content
Yleinen

Kuulumisia seniorityöstä

Otetaanpas katsaus seniorityön viime viikkoihin!

Viikko sitten oltiin sekä Enon, että Uimaharjun ryhmien kanssa retkeilemässä. Enossa osa porukasta jäi sytyttämään nuotiota, keittelemään koko porukalle nokipannukahvit ja paistamaan makkarat, kun loppuporukan kanssa kerättiin puolukoita. Uimaharjussa 20 senioria lähti kimppakyydein ihanalle Pamilonkoskelle. Pelattiin ulkopelejä, marjastettiin, juteltiin ja ennen kaikkea naurettiin! Ja allekirjoittanutkin sai viimeisen päälle asiantuntevan opastuksen sienestyksen ihmeelliseen maailmaan. Tuupovaarassa puolestaan saatiin vierailijaksi Ikäneuvolan fysioterapeutti, joka piti mielenkiintoisen luennon liikuntaan liittyen, kun taas Kiihtelysvaarassa päästiin tutustumaan metsästysseuran toimintaan ja ulkoiltiin. Seniorisinkut aloittivat viikonlopun vieton hohtokeilauksella, jonka jälkeen menivät porukalla vielä kahvilaan. Sunnuntaiklubilla oli tupa täynnä, kun ohjelmassa oli SOME -päivä, jossa perehdyttiin muun muassa Facebookiin ja Instagramiin. Reijolassa mietittiin, voisiko Yhteisösalissa järjestää joskus vaikka tanssit ja kuinka ATK -opastus olisi hyödyllinen myös. Voisiko vaikka porukalla opetella? Sinkkolan porukka puolestaan kävi ryhmämme ulkopuolella keskenään sienimetsällä, koska porukasta löytyi sieniharrastaja ja kimppakyyditkin saatiin sovittua. Ja kuuleman mukaan sieniä löytyi ihan urakalla!

Syksy on ollut meidän seniorityössä tohinaa täynnä. Meillä on viikoittaista toimintaa Joensuun keskustan ja Noljakan lisäksi Enossa, Uimaharjussa, Kiihtelysvaarassa, Tuupovaarassa ja Reijolassa. Ryhmiä on tällä hetkellä 8, ja joka viikko meidän ryhmätoiminnassa on mukana noin 120 eri ikäihmistä ikähaarukalla 55-90. Ihan mahtavaa, kuinka uusillakin alueilla Setlementin senioritoiminta on otettu innolla vastaan ja senioreja on saatu toimintaan paremmin mitä osattiin odottaakaan!

Näin työntekijän näkökulmasta erityisen hienoa on nähdä eri alueiden erityispiirteet, ja kuinka seniorit ovat rohkeasti alkaneet ideoida toimintaa. Ja sitähän tämä meidän hankkeen tarkoitus onkin: mennään sinne missä kohderyhmä on, halutaan vastata niihin alueellisiin tarpeisiin mitä ilmenee. Jos on ideoita, toteutetaan porukassa! Meidän toiminta on ikään kuin ”tyhjänä toiminta-alustana” jossa halutaan luoda jokaiselle eläkeikäiselle mahdollisuus toimia aktiivisena, toteuttaa itseään, ideoida, kokeilla uusia asioita, jakaa omaa osaamistaan ja ennen kaikkea halutaan mahdollistaa ryhmään kuulumisen tunne ja kohtaamisia muiden ihmisten kanssa.

Nyt kun meillä on syksyn ryhmätoiminnot käynnistyneet niin hienosti, itse odotan innoissani meidän vapaaehtoistoiminnan käynnistymistä. Lokakuun aikana järjestämme koulutukset Joensuun keskustassa Setlementillä ja Uimaharjussa. Haluaisitko juuri Sinä olla osa iloista vapaaehtoisporukkaa? Olisiko Sinulla aikaa olla kaverina toiselle ikäihmiselle? Vapaaehtoisemme tapaavat muita kotona asuvia ikäihmisiä, tekevät mukavia asioita yhdessä, ovat toimintoihin osallistumisen innostajia. Vapaaehtoistoimintamme tavoitteena on viedä mukava vapaa-ajantoiminta lähemmäs ihmisiä. Koulutuksen jälkeen voit toimia joko ryhmissä tai kotiin vietävän toiminnan vapaaehtoisena.

Parasta palautetta, mitä olen kuullut tämän syksyn aikana useammalta seniorilta on, että toiminnan kautta on syntynyt uusia ystävyyssuhteita. Kun ryhmään tultaessa ei vielä tuntenut ketään, mutta pikkuhiljaa on muodostunut ystävyyssuhteita muihin ryhmäläisiin, jossa toimintamme ulkopuolella soitellaan, kylästellään, autetaan ja ollaan läsnä puolin ja toisin siinä omassa arjessa. Tämän kaltaisissa palautteissa ollaan meidän toiminnan tavoitteiden ytimessä, ja se antaa myös meille työntekijöille valtavasti motivaatiota ja innostusta!

 

Oikein aurinkoista syksyä teille kaikille!

Sara Lind

Projektikoordinaattori, Rajaton Ikä! -projekti, Joensuun Setlementti ry